Frivilliga Radioorganisationen

FRO Gotland

Kontaktinformation

FRO Gotland
Gotlandsgruppen
Box 2012
621 26 Visby
E-post: gotland@fro.se
Tel: 070-3927325

Välkommen till FRO Gotland

Två personer vid radioapparat inomhusTvå personer i motorfordonPersoner på akterdäck under gångFRO Gotland är en del av Frivilliga Radioorganisationen. Vi ingår, tillsammans med 17 andra frivilligorganisationer, i det svenska totalförsvaret.

FRO Gotlands främsta uppgift är att tillhandahålla utbildade signalister och sambandsbefäl till Hemvärnet. Utbildningen sker vid centrala kurser och kurser i egen regi. Utbildningen omfattar även radio- och datatekniker.

FRO Gotlands andra uppgift är att upprätta och vidmakthålla så kallat reservsamband för att säkerställa kommunikation med myndigheter och andra samhällsorgan både på Gotland och på fastlandet. Vid större strömavbrott, vid andra avbrott i kommunikationerna samt vid extraordinära händelser av annan art är det bara radiokommunikation som är användbart.

FRO Gotland har god tillgång till egen radiomateriel och elkraft. Vår personal är mycket väl utbildad och kan med kort varsel få igång reservsambandet.

En stor del av våra medlemmar är radioamatörer med hög teknisk kompetens och sambandsvana. De kan, om så krävs, komplettera FRO:s utrustning. Vid exempelvis skogsbränder kan radioamatörerna förstärka räddningstjänstens kommunikation med hjälp av mobil utrustning.

De har alltid möjlighet att hjälpa till när samhällets resurser inte räcker till.

FRO Gotland har en stor grupp medlemmar som är specialiserade på säkerhetssamband vid motortävlingar och andra idrottsevenemang.

Välkommen som medlem i FRO Gotland! Du behövs för att vi ska kunna utföra våra uppgifter.

42bladet juli 2018

Nu har det gått lång tid sedan jag hörde av mig. Det har inte varit på grund av brist på saker att berätta – tvärtom. Vi har haft förbundsstämma, och det gick bra. Dock saknar vi styrelsesekreterare – hör av dig till valberedningen om du är intresserad! Protokollet är klart och finns upplagt i FRODOK för den som vill läsa. Vi har varit på ett trevligt och intressant besök hos Sjövärnskåren i Fårösund. En skön tur med båten Hoburg fick vi till och med.

Helgen vecka 17 genomförde vi säkerhetssamband vid Guterallyt. Det gick bra och arrangörerna var nöjda.

Länsstyrelsen på Gotland arrangerade, likt förra året, en totalförsvarskonferens för intresserade. Stor kompetens delade med sig av sina insikter bl.a. bland annat höga chefer på MSB, Rekryteringsmyndigheten och Försvarsmakten.

Gotlands Regemente P 18 invigdes med en proper ceremoni på fältet vid Oscarsstenen. Vi var några från FRO Gotland där och vi hade sällskap av bland andra kungen, försvarsministern, överbefälhavaren och statsministern.

Frivilliga Radioorganisationen har haft riksstämma. Den här gången var det på Gullbrannagården utanför Halmstad. Det var bra uppslutning av samverkande organisationer bl.a. Försvarsmakten och MSB. Till ny ordförande för centralstyrelsen valdes Mathias Eriksson. Inga radikala beslut men några ändringar i grundstadgarna gjordes. FRO Gotland representerades av Andreas Andersson samt undertecknad.

Det är inte bestämt var stämman år 2020 kommer hållas men Gotland har ju då ett nytt regemente som förhoppningsvis kommit helt på plats. Det hade varit lite passande…

Direkt efter riksstämman började Krisberedskapsveckan som FRO Gotland var med på för första gången. Vi hade ett samarrangemang med bland andra Sjövärnskåren och Bilkåren. Tre dagar slog vi upp utrustning, fordon, tält, bord och rekryteringsmaterial på två platser i Visby. Vi fick in några intresserade och lärde oss mycket om att genomföra den här sortens arrangemang. Nästa års krisberedskapsvecka är vi med igen!

Den 6 juni var det nationaldagsfirande i Tingstäde och FRO Gotland var med i fanborgen. Den snabbt påkallade Hemvärnsövningen ställde till det lite men nya-Philip klev fram och höll fanan högt.

Så har en arbetsgrupp jobbat med att planera hur vi ska kunna använda Isa-buren på ett bra sätt. Arbetet fortgår och jag hoppas verkligen att vi snart kan ro det i hamn. Apropå Isa-buren så kördes vårens SL-test från den.

Nu börjar sommaruppehållet och jag tänkte försöka lägga extra tid på att jobba. Det har en förmåga att gå så mycket tid till annat i vanliga fall. Almedalsveckan 2018 är över, totalförsvarsfrågor är fortfarande aktuellt även om det inte syntes lika tydligt som förra året.

I höst ser vi fram emot ett studiebesök på SR P4 Gotland. Samtal med Gotland Grand National, GGN, pågår för att få till ett samarbete kring radiosamband vid tävligen i höst. Mer om det framöver. Vi har även inplanerat ett rally att sköta säkerhetssambandet vid.

Samtalen med länsstyrelsen fortsätter i låg men konstant takt. Den regionala utvecklingssatsningen (”Gotlandspiloten”) lever och jag är optimistisk till att det här blir något bra för vår del.

Och så käpphästen med rekrytering till Hemvärnsuppdraget. Vi behöver utbilda i högre takt än vi gör. Har du goda råd, ta upp det med rekryterings- eller hemvärnshandläggarna.

Sommarhälsningar
Philip Eriksson
Förbundsordförande FRO Gotland

Förbundsstämma 2018

FRO Gotland hade förbundsstämma i Follingbo bygdegård. Anders Stenberg, GRK:s styrelseordförande, var mötesordförande. En ny styrelse kunde väljas och mötet var överens om att styrelsen ska titta på hur ungdomsverksamheten ska genomföras. Efter mötet blev det smörgåstårta och intressanta samtal.

Första DMR-anropen

Under tisdagsträffen 30 januari provade några medlemmar för första gången DMR – ett digitalt radiosystem – i FRO Gotland. Efter programmering av terminaler kunde både grupp- och individanrop genomföras. Ett första räckviddstest visade resultat som nog kan undersökas närmare under kommade träffar. Tänker du också köpa en DMR-terminal så observera att inom FRO kör vi DMR (Tier II) på 150 MHz-bandet, till skillnad från radioamatörerna som kör på 400 MHz-bandet. Programmeringsunderlag finns i sambandsplanen.

Julbrev från förbundsordförande

Så var år 2017 snart till ända. Jag vill tacka alla för de insatser som gjorts under året. En längre berättelse över vad som åstadkommits kommer i verksamhetsberättelsen inför förbundsstämman. Ni som kommer att ha texter i den kan redan nu börja fila på dessa.

Framgent behövs omsättning bland funktionärerna. Främst efterlyses webbredaktör, presskontakt och/eller redaktör för 42-bladet då vi i praktiken saknar det idag. Hör av dig om du tror att du kan vara behjälplig! Hör även av dig om du har en bra idé för en aktivitet som du vill genomföra vid en av våra träffar! Vi har ju redan kunskap, intresse och någonstans att vara. Nästa års första träff planeras till 17 januari 2018.

Rapporten ”Motståndskraft – Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021–2025” presenterades 20 december och jag tror att många känner igen resonemangen från förr. Dock har det tillkommit delar om cybersäkerhet. Vi har redan återfått direktkontakt med Länsstyrelsen på Gotland och jag tror att det kommer hända mycket de närmsta månaderna, och åren. Är du, eller någon du känner, intresserad av att ha en plats i samhällets krisberedskap, hör av dig till undertecknad eller Björn Broman!

Isa-buren arbetar vi på med för att få klart avtal och rutiner. Tills vidare fungerar det som det gjort hittills. Se till att använda den här fina amatörradioresursen!

Vänliga FRO-julhälsningar
Philip Eriksson
Förbundsordförande FRO Gotland

Julbord -17

Restaurangfasad i mörker
Foto: Philip Eriksson

Strax innan solen gick ner, söndag 3 december, samlades ett femtontal glada FRO:are på Katthammarsviks Rökeri för att äta julbord. På bänkarna fanns uppdukat ett fantastiskt utbud av mat. Minst två deltagare provade entusiastiskt ålen. Goda samtal om allt möjligt hölls, och under eftermiddagens gång fick deltagarna ta ställning till några frågor om FRO Gotlands framtid. Mer om det kommer framöver.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök