Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Signalungdom

Signalungdom är verksamhet för tjejer och killar i åldern 15–19 år. Du får lära dig mer om radio och kommunikation. Hos oss träffar du jämnåriga som också är intresserade av samband och teknik. Vi har föreningar i hela landet och erbjuder kurser under skolloven på flera platser.

Du får utbildning och träning i olika typer av kommunikationssystem, från vanliga telefoner till det senaste inom satellit och databaserad kommunikation. Utbildning sker både som lokal utbildning på hemorten och som centrala kurser på ett regemente eller på en kursgård.

Teambuilding och kamratskap är viktigt i vår verksamhet. Vi delar Försvarmaktens värdegrund och arbetar aktivt mot alla former av mobbing och diskriminering.

Två ungdomar framför radioTeknik

Verksamheten är inriktad på kommunikationsteknik i samhällets tjänst. Allt från grunder i radioteknik och datorer till praktiska övningar där du upprättar förbindelser mellan olika ledningssystem.

Äventyr

På våra kurser får du testa på många olika aktiviteter. Det kan vara att klättra i master eller att åka olika terrängfordon.

Gemenskap

Du kommer att lära känna många nya vänner från hela landet. Eftersom kurserna hålls i militära former kommer man snabbt i kontakt med varandra och får en stark gemenskap där allas lika värde värnas stort.

Karriär

När du blir 18 år kan du söka dig vidare till sambandsbefattningar i Hemvärnet eller i samhällets krisberedskap. Den utbildning du behöver får du av FRO. Utbildningen är även en bra grund om du vill söka anställning i Försvarsmakten. Våra kurser kan även vara meriterande när du söker annat arbete inom teknik, ledning och samband. Det kan vara på företag eller myndigheter som håller på med teknik eller kommunikation i någon form.

Har du frågor kan du mejla till Signalungdom.

Välkommen till oss!

Signalungdom Utbildning

Ansökan till kurserna sker här.
Sista dag för ansökan till sommarens kurser är 1 maj.
Hoppas vi ses!

Ledningssystem Ungdom
enkopingUnder en sommarvecka träffas ungdomar mellan 15 och 19 år på Ledningsregementet i Enköping för att prova på det militära livet och få en inblick i hur ett ledningssystem fungerar. Kursen vänder sig till dig som vill prova på nya saker och tycker om frisk luft. Du kommer lära dig hur man pratar i radio (signalering), grunder i hur radiosystem fungerar och hur dessa används i ett större system av televäxlar och datorer, allt som ingår i ett ledningssystem. Dagtid kommer klädseln vara militär i form av uniform m/90. Materielen som används är lånad av Försvarsmakten och du kommer bo på ett logement inne på regementet tillsammans med de övriga kursdeltagarna.

Detta är en möjlighet för dig som gillar att upptäcka och lära dig nya saker samt tycker om frisk luft och teknik.

Operation Samverkan Ungdom
Operation Samverkan är en upplevelsebaserad sommarkurs för ungdomar mellan 15 och 19 år. Det finns inga förkunskapskrav för deltagande på kursen men det är bra om du genomfört kursen Ledningssystem Ungdom.

Kursen genomförs delvis i Enköping och delvis på Gotland med fokus på praktiska övningar. Vi startar i Enköping och förbereder oss samt packar våra sambandsfordon. Därefter åker vi gemensamt över till Gotland där vi tillbringar några dagar på Fårö med omnejd. Övningar som genomförs momentvis bygger på uppgifter som sambandsgrupper (radio mm) kan ha såsom rekognosering, sambandsplanering samt stödja andra enheter och grupper med kvalificerad kommunikation. 

Vi kommer bo på logement och till del i tält samt kommer vara klädda i militär uniform M/90. Materielen och fordon är lånad av försvarsmakten.

Detta är en unik möjlighet för dig som gillar att upptäcka och lära dig nya saker och som tycker om frisk luft och teknik, men även för dig som vill prova på det militära livet och se vad sambandsområdet har att erbjuda. Sambandstjänst handlar mycket om att stödja andra med kommunikation i form av radio- och satellitsystem samt resning av olika antenner och master.

Ansökan till kurserna sker här.
Sista dag för ansökan till sommarens kurser är 1 maj.
Hoppas vi ses!

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök